Judo! my heart, my love, my inspiration

Основни за Кано Джигоро при създаването на джудо са принципите сейрьоку дзеньо (精力善用, „максимална ефективност, минимално усилие“) и джита кьоей (自他共栄, „взаимно благополучие и полза“). Той илюстрира приложението на сейрьоку дзеньо с концепцията за джу йоку го о сейсу(柔よく剛を制す, „мекотата контролира твърдостта“)

Българският спорт по принцип е със затихващи функции.
Дотук нямаме новина.

Българското Джудо, въпреки феноменалните състезатели, с които разполагаме в момента на практика е на път да остане в траен партер.

Защо ли?!

Този въпрос ме занимава и по повод другият ми любим спорт – Кик бокса от години, като там уви и най-мрачните ми прогнози се сбъднаха до една … от спорта бяха „отказани“ най-добрите в най-продуктивната им и обещаваща възраст, бяха погребани години труд и усилия и зачеркнати уникални таланти.
В момента там се отчита дейност и се замитат под килима едни следи … но да се върнем на Джудото.

Заради скандали, неразбории и лични дразги, но най-вече заради парите или още по-конкретно заради кражбата на парите, които би трябвало да подпомагат развитието на спорта, БФД вече получи един голям международен шамар, след като Международната федерация прекрати финансирането за иначе феноменалният проект – „Джудо в училище“. За отмяната на финансирането председателя на федерацията беше информиран с Писмо, което стана публично достояние. 

За сравнение мога да посоча, че в някои европейски държави, като Франция примерно Джудото е задължителен спорт в училище до 7-ми клас.
Вероятно и там някъде се крие отговора защо на току-що приключилото Световно първенство в Баку масово нашите джудоки бяха елиминирани от френски състезатели, както и разбира се третото място за Франция в общото класиране по медали.

Както и липсата на България във въпросната класация … 

42639706_10216214330144943_7576941910716055552_n

Преди броени дни / на 26-ти септември/ беше направен поредният опит за подмяна и за замитане на бакиите в БФД с провеждаето на едно безумно Общо Събрание на БФД

Не е ясно докога Международната Федерация по Джудо ще може да се прави, че не вижда и кога ще се наложи да отнеме лиценза на родната ни такава за смях на кокошките!
Целият акт по свикването, провеждането и взетите решение на ОС на БФД си беше един долнопробен цирк, който помага на всичко и на всички други само не и на състезателите и треньорите да имат качествена и пълноценна подготовка, както и силно и достойно представяне.

 
И пак ще повторя – жалко!
Защото точно в момента в лицето на Ивелина Илиева, Янислав Герчев, Ивайло Иванов и Даниел Дичев имаме наистина злато!
Злато, което за пореден път ще изтече между пръстите ни …

Предлагам Ви и мнението на Сабина Христов –  един обикновен юрист, Национален съдия по джудо на Германия и Кралство Нидерландия, с лиценз за съдийство и в Белгия. Родител на двама състезатели и дългогодишни шампиони в категориите си в Германия.
Мнението до голяма степен покрива и моето, затова ще се задоволя да кажа само две думи!

Спорта е важен!
Децата са важни!
Намерете си друга мандра!
Оставете Джудото на Джудоките!
Рей

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s