Той е зелен, те са зелени, ние сме зелени …, а кога ще узреем?!

Или защо няма безплатен обяд!

Полско изобретение променя пазара на електромобили

В последно време стана модно всички да сме зелени …
Нямахме идея, че ТОЙ е зелен 🙂 , ама преди няколко дни в умилителни признания за кокичета, мечки, вълци и костенурки бяхме надлежно уведомени за това ….
И се радваме!
Абсолютно сериозно го казвам.
БравоС!
Точка първа от плана е на лице – ТОЙ е зелен!

Те са зелени!
Кои са тези „Те“ ще попитате ….
Тук предлагам да не издребняваме, щото напоследък и СО и Данчето Фандъкова така се загрижиха за чистия въздух на Софиянци, че чак пуснаха билетче по лев!
Е, верно само в събота  🙂 …, ама … стъпка в правилната посока ще кажете!
Бравос и на тях!

Ние пък без да имаме претенции за зеленост решихме също да внесем своя дял в намалението на ФПЧ в града и така се стигна до идеята да заменим един от семейните автомобили с електрически.
До тук чудесно!
И на нас браво … сепак …

Обаче …. както навярно добре знаете всеки електрически уред се налага да бъде зареждан от време на време, за да функционира. Та така е и със „зелените автомобили“.
Вероятно някои от вас са чели за част от забавленията ни на едно от „безплатните зарядни станции“ обявени в София, а именно тази в сградата на  Булстрад и станалият внезапно известен покрай това Ивчо!

Днес пък аз имах поредната среща със „зеленото и безплатното“.

Реших да се възползвам /за втори път / от обявеното в сайта на Музейко зарядно устройство – според обявения тук Списък на зарядни станции в София.

Любезна служителка ми връчи картата и аз помолих да ми помогнат да стигна до устройството, тъй като по стара българска традиция местата пред зарядното бяха заети от други автомобили.
Почаках, почаках и след като нищо не се случваше известно време влязох да попитам дали има напредък с преместването на автомобилите.

Служителката заета със свои си дела ми отговори разсеяно, че ще повика някой.
След още малко чакане отново любезно се осведомих имаме ли напредък с издирването на хората паркирали не точно на място.
Тук вече служителката ми обясни, че все пак нищо не могат да направят – пуснали са номерата, но ако никой не реагира няма какво да се направи и ни в клин ни в ръкав се осведоми аз дали няма да влизам в Музейко. Отговорих, че всъщност точно днес няма да влизам в него, а съм дошла да заредя автомобила си и се опитвам да ползвам обедната си почивка, за да го оставя да се зарежда.
„Ами то е безплатно за клиенти на Музейко“ – уведоми ме дамата!
„Затова и зарядното е само едно и е предвидено местата там да са свободни, но няма как да го гарантираме …“

След като загубих едно известно време просто седейки във фоайето и без никаква яснота дали и кога ще се добера до зарядното реших да си тръгна. ….
И сега си задавам едни такива въпроси :

– Всички знаем старата максима, че безплатен обяд няма …. И днес тя се потвърди отново за пореден път.
За жалост нито в сайта на Музейко ** -както ни уведомява любезно  pdf файла „Музейко е зелен“ page-4-307, нито в линка посочен по-горе не е споменато, че зарядното е само за посетители на Музейко. В противен случай очевидно не бих отишла там.
Ако пък преценят да не е безплатно – то нека бъдат така добри и обявят цена на сайта си за зареждането и всеки ще си плаща, така ще избегнем неловкото чувство на натрапници и използвачи, каквито определено не сме!
Всичко друго е малко или много не съвсем коректно.

Последно държа да отбележа, че днешното писание не е дребно заяждане с Музейко, а принципно положение и за да съм докрай коректна ще спомена, че преди 2-3 дни когато за пръв път заредих там  хората бяха супер любезни, дойдоха да ми покажат как да използвам устройството и дори човека от персонала ме разпита много мило и с искрено любопитство дали съм доволна от колата и как ми се струва да карам такава и тн и тн. Също така буквално на 3-тата минута колата паркирана на мястото до зарядната станция беше преместена, а паркинга беше препълнен в сравнение с днес.  Тоест пак опираме до човека и отношението му.

И последно, може би е добра идея паркинг местата до подобни станции да бъдат по-добре обозначени със знак или да речем боядисани в зелено, за да са наясно хората с предназначението им. Защото само до преди 3-4 месеца и на мен не би ми направило впечатление и също бих спряла без да се замисля на празното място.

 

*** И за да има реална полза от тази публикация, държавата, в която всеки претендира да е зелен, начело с НЕГО би трябвало да помисли как да насърчава наличието на повече подобни превозни средства. 
Как ли?
Много е просто. Любимата ни за сравнение в последно време Румъния дотира покупката на всеки електроавтомобил с 5 000 Е, подобна е картината в много  други европейски държави.
Може да се наблегне на изграждане на инфраструктура, в която зарядните станции да станат много повече и разбира се със символично заплащане на зареждането  или дори и без заплащане.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s