ТирамиСУ

27072545_2247476035479033_1184355102973555441_n

 

 

 

Новата ни рубрика „Кулинарни изстъпления“ стартира 🙂
Да ни е на добър час.

Защо точно с ТирамисУ ще попитате ?!
Ами защото наистина ми е непонятно как един толкова елементарен и уникално вкусен десерт, който спокойно може да приготви дори 10-годишно дете може да бъде подменен до неузнаваемост в почти всяко заведение у нас.
Стигна се до там, че у нас категорично не го поръчвам вече никъде, защото дори в много добър италиански ресторант ни сервираха „…смазани от мъка бишкоти, поляти с гадна течна сметана и наръсени със нескуик …“ – описанието е на Киселяка 😉 , който всъщност е виновника у нас да започнем да гледаме Мастър шеф и да извисим кулинарните си умения на семейно.
Но, стига съм дрънкала – да се върнем на ТирамисУтУ.

Уникално вкусен традиционен италиански десерт, който както и сами ще се убедите можете да направите много лесно и бързо у дома си и да усетите съществената разлика от този поднасян по заведенията вместо него.

Продукти

Пакет бишкоти, голяма чаша черно кафе, чаша и половина захар, ванилия, есенция ром или ром, черно какао, 2 бр. яйца, 2 броя маскрапоне, 1 брой рикота /сметана заквасена – не е в оригиналната рецепта, но ще дам един вариант допълнително/.

Вариант „Традиционно Тирамису“

Приготвяте силно черно кафе, около 5  кафени чаши, като ароматизирате с ром есенция или със ром и оставяме да изстине.

Разбърквате 2 броя белтъци със 1 чаша захар на лека пяна, в друга купа разбърквате жълтъците с Маскрапоне крема и с Рикотата с останалата половин чаша захар и ванилията. След това смесваме внимателно двете, като бъркате по възможност с дървена или пластмасова шпатула, за да запазите пухкавостта на крема.
На дъното на тавичка редите ред  бишкоти, след това сиропирате с черното кафе и отгоре нанасяте плътен слой от крема. Нареждате втори / и евентуално трети ред / бишкоти, които сиропирате по същият начин с кафе и отгоре отново нанасяте плътен слой крем.
Украсявате като поръсвате със натурално черно какао през сито, като според уменията и времето, с което имате можете да си поиграете и да украсите с фигурки.
Добре е десерта да бъде оставен поне 20-тина часа в хладилник, за да се смесят вкусовете, но у нас често не издържа и 2-3 часа преди да бъде опустошен 🙂

Време за приготвяне не повече от 30 минути 🙂

Вариант 2, добре познат на моите дружки като „Тирамису за бременни“ 🙂

На практика е същото като традиционното, но когато ще го поднасяте на бременни, за да се застраховате заменяте яйцата със заквасена сметана. Вкуса се променя много леко, така че отново е много приятен и енергизиращ десерт, истинска наслада за сетивата, но избягвате притеснението от консумация на сурово яйце.
Пак заради яйцата е добре десерта да бъде консумиран бързо 🙂
Ако не се справяте сами, звъннете на съседи или приятели 🙂

** винаги съм готвила „на око“ затова и доскоро не публикувах собствените си рецепти, но пък според потърпевши се получава много вкусно, така че се надявам да се справите 🙂

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s