Красота, Коледа и още нещо

     Красотата не подлежи на дефиниции, не се побира в рамки, тя може да се споделя, но невинаги може да бъде разбрана еднозначно  … красивото за мен може да не е такова в очите на един човек, но в очите на друг би донесло радост и уникална емоция …

     Просто напомням, че много истински гениални творци в миналото са били непризнати в своето ежедневие, но са дали тласък за развитие на съвремието си в определена посока. От висината на годините сега е лесно да кажем дали този тласък е бил правилен (според нас), но колцина са оценявали това навремето.
Високопарното начало е до тук :), спокойно! Както и сравнението с гениалните творци, не цели да натрапва у читателя непременна аналогия с красотата, с която държа да ви срещна. Правя уговорката, че тя е такава в моите очи …

Всъщност ми се прииска днес на този хубав празничен ден да споделя емоцията и прекрасните впечатления, които остави у мен първото участие на скромният ми личен бранд Копринена магия   в  изданието на Хенд мейд фест : Код коледа, което се проведе от 30 ноември до 5 декември в НДК.

За мен на базара имаше изумителна и наситена, пъстра и разнородна смес от уникални таланти, за част от тях ще ви спомена лични впечатления. Разбира се при такъв мащаб е неизбежно да има и участници с различно от нашето виждане за естетика и красота, но аз бих избегнала обобщенията четени съвестно като критика, че видите ли всичко било кич.

Като ярка илюстрация на обратното ще спомена само няколко от авторите, които определено оставиха у мен прекрасно настроение и чиито творения бяха наслада за сетивата ми, а и не само за моите.

Разбира се извадихме невероятният късмет съседи да ни бъдат уникалната  Boryana Ilieva (Боряна Илиева), която не спираше да ме смайва с креативността си и не спря да работи и по време на целия базар, създавайки красота буквално пред очите ни, една от тези красоти така ме грабна, че на финала все пак стана моя 🙂 . Та Боряна е от тези млади, усмихнати и одухотворени хора, посветили се на творческата и нематериална в същността си философия. Създава с много усмивка и талант уникалните си творби, част от които можете да видите на страничката ѝ, освен тях се занимава и с фотография boryanailievaphoto, където също има неподражаем почерк. В част от разговорите, които водихме там колегиално ме впечатли с някои откровения, които ще си позволя да споделя с вас първо защото ги споделям и после защото за мен те са нова тенденция на фона на консуматорското по своята същност общество, което ни заобикаля.
С неподправената си усмивка Боряна сподели, че още в началото посвещавайки се на това занимание решила да създаде свой уникален стил и почерк, да не прилича на никого, да не подражава на никого, да ползва скъпи материали, да контактува с клиентите си лично, да се съобразява с техните желания и визия, доколкото прецени, че не нарушават естетиката в нейните очи, а не на всяка цена да удовлетворява претенции, които нарушават естетичната ѝ визия в името на печалбата. Избягва големите вериги, залага на малките уникални брандове, та дори и в избора си на магазини за пазаруване – предпочита пазара и малкото квартално магазинче пред веригите, защото така подкрепя труда на други хора :), всичко това изречено винаги със слънчева усмивка :), няма как да не я обикнеш просто 🙂

Другият ни съсед беше неповторимата дизайнерка Гергана Дзингарова – тиха и нежна, Гери създава прекрасни творения, които можеш да облечеш. Трудно ми е да нарека това, което излиза изпод ръцете ѝ просто дреха, защото това е истинско произведение на изкуството – освен кройките, които сама прави и които са уникални, Гери апликира и рисува ръчно рокли, блузи, поли, чанти. Творбите ѝ са като самата нея – нежни, красиви, изпълнени с мекота, топлина и стил. Като повечето творци от този спектър и Гери е започнала от опит да работи серийни модели, да прави неща по чужда визия, но е стигнала до извода, че този път не е нейният и смело е поела в свои води, включително и с риска на трудно оцеляващ в началото самотен творец с малък и непознат моден бранд. Красотите на Гери се радваха на огромно търсене и внимание на базара и това ни най-малко не ме учуди.

Имаше и много други колеги, за които искам да ви спомена, защото просто ми грабнаха окото със стила и отношението към клиентите си, като към скъпи техни гости и приятели, а не като просто клиенти – бих откроила невероятната авторка на кукли Мила, чиито творби можете да видите на страничката ѝ – създадени с много любов и носещи много уют и нежност.

Невероятната стъклена феерия, съчетана с картини и разбира се поднесени с усмивката на Диди – повече за тях можете да видите на Жар арт. Двамата със съпруга ѝ са творци и никак не ме удиви мекотата и прекрасното им излъчване, както и отношение им към всички, дори и към конкуренцията им 🙂

Закачливите и внасящи много настроение творения на вълшебната Тина Стойчева – можете да видите в нейното местенце – всеки път ме усмихваха, когато минавах покрай щанда ѝ, а самата тя винаги лъчезарно отделяше внимание на всеки човек спрял пред красотата сътворена от нея, на внимание се радваха дори и най-малките посетители.

Лично ме плениха бижутата на Касиопея и си ги набелязах за лична консумация, но нека не съм егоист – насладете им се и вие. С тяхната авторка имах най-малко контакт, но това не пречи да оценя красотата, излязла изпод ръцете ѝ. Имаше няколко впечатляващи автори на бижута от смола и стъкло, за жалост имам  координатите само на един от тях, но ви уверявам, че всички бяха невероятно красиви – V-tory можете да видите на страничката им.

Невероятното рисувано стъкло на Галя Петрова оставя усещането, че стъклото не е просто предмет за употреба у дома, а има собствена душа, цвят и носи много красота и емоция.

Два щанда с дърво ме впечатлиха силно, ще ги споделя с вас – момчетата от  Паладиум, които наистина създават извънземна красота. А сръчните ръце на Ваня от Handmade-by-Vanya  пък ме оставиха задълго безмълвна пред техният щанд. Много мили и отзивчиви хора!

Творителница безброй усмивки която е точно като заглавието си пък може да ви създаде със сигурност безброй усмихнати мигове, които да прекарате с тях или около тях.

Таланта на ръчно рисувания текстил и чара на JJ Artisimo  можете да видите тук и да им се доверите при избора си на подарък, който ще е неповторим :), като самите тях.

Лъчезарната Моника Монова пък просто не остави никой безучастен с усмивката и доброто си настроение – повече за нея можете да видите – Pink shop.

На финала, но в никой случай не и на последно място е редно  да отделим и малко място на мъжете все пак :). Тук поне за мен безспорен лидер беше Грифин – с внимание към всеки клиент, към всеки детайл, с невероятното си лично отношение със сигурност спечели в мен бъдещ клиент и симпатизант.

Разбира се прекрасното кафе на колегите от Кафетерия беше в основата на доброто настроение – невероятно усмихнати и любезни момчета и момиче – Благодарим ви от сърце, както и на вашите съседи от Нещо вкусно , на които все още размишляваме дали да не сме малко обидени все пак, защото заради уникалните им мързеливки и овесени бисквити дънките ни стискат!

На финала в духа на добрите традиции искрени благодарности за организацията и труда на Ваня Щерева и нейните помощници – нелека задача, предвид броя на участниците.
Другото обаче няма да е точно благодарност и тя е адресирана към домакините ни от НДК, които се бяха постарали да ни осигурят условия на санитарния минимум та даже и малко под него (особено в част от помещенията им). Силно се надявам трескавата подготовка за прословутото Европредседателство да протече по-успешно, защото тук определено не се представиха на висота – първият ден от базара протече при затворена врата на централния вход и ограждения отвън, за студа ще спомена само, че температурата във фоайетата не надминаваше 10-15 градуса и докато за посетителите тя би била поносима, то за участниците не беше чак дотам в зоната на комфорта. Плаката на централния вход оповестяващ наличието на Коледната феерия се появи чак на 2-рия ден. Общо взето рекламата беше по-скоро усещане, а не истинска реклама и най-вече беше дело на екипа на Ваня Щерева, но домакините неглижираха малко събитието.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s