Д(ържавни) З(аконни) И(измами)

Или казано по нашенски Матури.
Не знам защо тези безумни изпитни формати се наричат така, защото думата Матура идва от mature, което означава зрелост.

И доколкото съответният изпит предполага проверка на зрелостта на завършващите ученици, то също така този изпит би могъл да бъде и проверка на степента на зрялост на техните учители, родители и на обществото като цяло.

И понеже в последните години станаха модерни рейтингите на училищата, според които изстрадалите родители, научават пред кое училище трябва да спят следващата година, аз бих си направила труда да направя и един рейтинг на зрелостта на учителите, на зрелостта на МОН, на зрелостта на родителската общност, към която малко или много без преувеличение спада всеки втори, както и на зрелостта на едни други институции, които ще спомена с добро по-надолу.

Зрелостта на МОН ще оставя на вас да отгатнете, базирайки се на собственото си усещане!

Учителите са гилдия, която принципно уважавам високо, но която за момента е някак извън времето, извън мястото … изобщо извън всичко …
Има блестящи учители, но има и големи разочарования буквално решаващи съдби с откровената си неприязън към децата, към предметите, които преподават и към знанието като цяло. Те са останали далеч назад в една друга епоха.
Ще се въздържа да им поставя оценка от уважение към тези единици, които познавам и които не заслужават да бъдат унижавани вписвайки ги в общата плява.

А рейтинга на зрелост на родителите е 2,00 – без никакво колебание!

Години наред търпим рекета наричан частни уроци, но пък иначе сме много скептични към качеството на образование в частните училища?!

Години наред научаваме за нови и нови схеми на изтичане на изпитните теми за държавните изпити – и за НВО за 7-клас, и за ДЗИ за 12 клас, но всички само свиваме рамене ….  и до там или някои с по-кибритлийска жилка и македонски произход си ги попържаме и онлайн и … пак до там.

Днес една приятелка апелира в социалната мрежа, че е крайно време да се обяви нулева година … и да се закрие МОН .

С втората част се съгласих веднага, МОН не просто трябва да се закрие – сградата трябва да се обезпаразити и да се даде за ползване от някоя институция нямаща нищо общо с бъдещето …

Но първата част от предложението сериозно ме замисли. Да, от една страна трябва да има някакъв отзвук и някаква санкция, но санкция за кого?!

Санкция срещу кого?!

Защото кой би пострадал, ако бъде обявена теоретично такава година?

Тъй като тази година темата ми е изключително актуална по простата причина, че първородният ми син е 12-то класник веднага си дадох смета кой ще пострада!

Ще пострада той в частност и стотиците му изключителни приятели, които познавам. Може би имам лично познати над 100 абитуриенти тази година и знам много истории, които бих дала за пример.

Девойка, която в началният курс беше обявена едва ли не за необучаема, сега ще кандидатства медицина, друга девойка мечтае да стане изключителен биолог и да измисля нови лекарства и козметични продукти. Друг младеж мечтае да учи Физика и после да се реализира в Церн. Още една изключителна млада дама мечтае да стане оперна певица и подозирам, че мечтата и ще се сбдне. Има още стотици талантливи приятели на сина ми, деца на близки мои приятели, които завършват тази година и чийто път сега започва!

В частност моят подопечен абитуриент завърши математическа гимназия с успех над 5.90, също той миналата година се подготви сам и издържа с много висок успех изпитите по формата TOEFEL и SAT и с тях беше приет в 5 американски и 6 английски университета. Сега предстои трудният избор къде точно да продължи, но както казват хората дай боже всекиму такъв избор!

Е, справедливо ли ви се вижда да накажете всички тези младежи? Да лишите от смисъл последните 4-5 години положен от тях труд? Защото болшинството от познатите ми младежи и девойки са изключително талантливи и зрели! Много повече отколкото обществото ни е в състояние да разбере и понесе!

Бихте ли сложили кръст на всичките им усилия и бихте ли ги лишили от реализация?

Аз, не бих!

И не само защото моето дете е сред тях, а защото не смятам, че трябва жертвата да плаща и да изкупва вината на престъпника.

Така, стигнахме и до тук.

Да точно така – ПРЕСТЪПНИЦИ!

Няма въобще да зачеквам темата за липсващата прокуратура, която във всяка нормална демокрация би се самосезирала дори само при подозрение за подобни машинации, но у нас … прокуратурата е орган с друго предназначение … и в случая предпочитам да спра с тяхната липса до тук.

Страничката във Фейсбук, където съвсем право куме в очи се предлагат темите за матурите срещу 80 лв!

И понеже имам сериозни подозрения, че може да изчезне въпросната страничка ви копирам тук текста на милото обявление  и също така си направих скромно принтскринче на страничката, ако гореспомената институция се заинтригува …

Скъпи приятели, обработваме много заявки на много хора и не можем да отговорим на всички, цените са 80 лева за 6.00 по един предмет, отговорите ги предоставяме 10 минути преди началото на изпита, моля пишете ни само ако искате да поръчате, благодарим ви!“

 

Но за сметка на това ще ви върна на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ – работещи в МОН и продаващи темите, на ПРЕСТЪПНИЦИТЕ участващи години наред в схема за прием във ВУЗ – простичка, но ефикасна – ходите на уроци цяла година при „много стабилен преподавател“ от съответният ВУЗ – препоръчали са ви го, защото всичките му ученици „влизат“ …

Та тук инвестирате едни 2 – 3000 лв в уроци, и няколко дни преди изпита научавате, О ЧУДО че по случайност въпросният преподавател е намерил колега, който знае със сигурност коя тема ще се падне. Но за жалост колегата е доста алчен и би дал въпросите в плик, срещу друг такъв плик със съответната сума……

Сещате се за продължението нали?!

Същите схеми естествено се разиграват и по някои ВУЗ-ове …. и на финала някои получават и дипломи за висше образование без никакво покритие, но на кого му пука … дипломи да има и кинти …

 

Връщам се на патетичният апел, на г-жа министър Кунева към децата ни, апел който иначе дълбоко одобрявам и винаги съм се стремяла да го възпитавам у децата си!

А именно :

– „Играйте честно“!

 

Много красиво и патетично, г-жо Кунева!

Но, защо не се обърнахте и към стопанисваният от Вас разграден двор и не отправихте същият апел?!

Защото децата ни бяха третирани на изпитите като истински престъпници, само дето не ги извеждаха с белезници до тоалетната – то не бяха проверки, то не беше отнемане на техника, то не бяха камери, то не бяха квестори, то не бяха заглушаващи средства …..

И за чий  **** г-жо Кунева?!

След като служители от ВАШЕТО ведомство за пореден път се подиграха с всички – с ВАС, с нас родителите, с ДЕЦАТА ни и с труда им, и не на последно място с труда на хилядите истински съвестни учители, които освен че обучават децата ни, сега и ще проверяват работи дни наред ….

Да ви подскажа ли най-приятелски госпожо Кунева как се постъпва в такива ситуации в едни държави, които нон стоп ни навирате като морков пред носа?!

 

И последно – както казах и в началото почти всеки втори е родител!!!

Докога ще търпим?!

ДОКОГА?!

Дори, когато е засегнато най-милото ни – ДЕЦАТА ние пак превиваме главица, свиваме раменца и примирено дуднем под нос в най-добрият случай! Не знам за вас, но ако познавах още 200 човека като себе си, утре сутрин щях да осъмна пред окупираният МОН и нямаше да мръдна докато не дочакам оставката на Кунева и нещо повече –молби за напускане на всички служители и от там нататък – всичко наново и с конкурси!

Но …. ще има ден … надявам се, в който и това ще се случи, ако ли не горко ни …

 

Относно безумното съдържание на изпитните теми, също съм замислила един ферман, но понеже все пак нервите ми се доста поопънатки след горният пост ви предлагам една ТОЧКА от

Точица

 

Както и тезата на

Светла Енчева

Що е то честна игра и кой я практикува у нас?!

 

640x480_1416596596

Реклами

Едно мнение за “Д(ържавни) З(аконни) И(измами)

  1. Pingback: На крива ракета, космоса и пречи | lenny Smile news

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s